Uczulenie na gluten to dość powszechnie występujący problem, gdyż białko to występujące w ziarnach zbóż mocno uczula. Osoby zmagające się z tą alergią muszą zamienić zwykłe produkty spożywcze na specjalne produkty bezglutenowe. Jest to konieczne, gdyż konsekwencje niestosowania diety wolnej bez glutenu mogą być dla uczulonych na niego osób bardzo poważne. Powszechnie uważa się, że są to przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale problemy mogą być znacznie poważniejsze.
Specjalna żywność
Osoby zmuszone do sięgania po produkty bezglutenowe często narzekają, że ich jakość pozostawia wiele do życzenia, przede wszystkim jeśli chodzi o smak. Bezglutenowe pieczywo jest też często nazbyt kruche i suche. Takich problemów nie ma jednak w przypadku żywności bezglutenowej oferowanej przez firmę Saluteo. W jej ofercie znajdują się nie tylko produkty takie jak makarony, mąki i pieczywo, ale także przekąski oraz słodycze. Są one wolne od glutenu oraz smaczne, można więc dzięki nim odżywiać się zdrowo.